Går du og leger med tanken om at gøre noget helt vildt? Så tag til Tanzania og bestig Kilimanjaro. Selvfølgelig er der en masse ting, man skal overveje, hvis man gerne vil bestige et bjerg, men har du drømmen, så er du allerede godt på vej.
Kilimanjaro ligger i Afrika i Tanzania og bjerget er med hele 5.895 meters højde også Afrikas højeste bjerg. Det blev først besteget i 1889 af to europæere, og lige siden har bjergets højeste tinde Kibo, også kaldet Uhuru Peak, været en destination for alle slags bjergbestigere, professionelle såvel som hobby-bjergbestigere.
Højdesyge og akklimatisering
Grunden til at Kilimanjaro er et godt bjerg at bestige for dem, som ikke er så erfarne med bjergbestigning, er fordi turen op til toppen ikke er så vanskelig med henblik på terrænet. Hellere end bjergklatring er det et trek på en vandresti. Det er altså ikke en teknisk svær præstation at bestige Kilimanjaro, men til gengæld er bjergets højde med til at gøre bestigningen til en kæmpe udfordring alligevel.
Højdesyge er grunden til at de fleste, der opgiver at nå toppen, giver op. Højdesyge kaldes også for AMS – acute mountain sickness, og det skyldes at jo længere op ad bjerget man kommer, jo mindre ilt er der i luften og jo lavere er trykket. Derfor kan man opleve hovedpine, svimmelhed, søvnbesvær og træthed eller det, der er værre, hvis ikke man tager sine forbehold.
For at undgå at opleve højdesyge på sådan en bjergbestigning, gælder det derfor om at akklimatisere. Akklimatisering er et nøgleord inden for bjergbestigning, fordi kroppen simpelthen har behov for at vænne sig til de nye højder, luftens begrænsede iltindhold og det lavere tryk. Når man skal akklimatisere, skal man vente. Når man er kommet omkring de 2.300 meters højde over havets overflade, er det vigtigt at tage en pause gerne på en 2-3 dage, hvorefter man kan bestige yderligere 300-500 meter, før man igen må tage nogle hviledage og vænne sig til den nye højde.
Andre ting man kan gøre for at undgå at opleve højdesyge er at drikke masser af vand, så kroppen ikke dehydrerer og spise masser af kulhydrater, så kroppen har den ekstra energi, den skal bruge. Der er også medicin man kan overveje at tage. Under alle omstændigheder er det vigtigt at tage højdesyge alvorligt. Den bedste behandling, hvis man først har fået højdesyge, er nemlig at bevæge sig ned igen, og så er der altså ikke stor sandsynlighed for at man når toppen.
Rejs i grupper og nå toppen
Det kan virke kompliceret og besværligt med al den akklimatisering og risiko for højdesyge. Derfor er det en god idé, hvis man vil bestige Kilimanjaro, at rejse sammen med en gruppe og gerne med en rejseleder, der har den erfaring, der er nødvendig for succes.
Der er også en masse forberedelse forud for sådan en tur, som det også er en god ide at have rejsemakkere til at hjælpe med. Det er helt elementært, at man kommer i gang med træningen i så god tid som muligt. Jo bedre form man er i, jo mere vil man nemlig nyde turen. Derudover skal man sørge for at pakke drikkedunke, vandrestøvler og tøj til lag-på-lag. Kilimanjaro ligger i Afrika og på bunden er der derfor ganske varmt, gerne 25 gader. Men lige så snart man bevæger sig længere op, vil temperaturen falde – og på toppen er der ikke mere end 4-5 grader varmt.
Der er altså en masse overvejelser at gøre sig. Men en ting er sikkert: Det er et unikt eventyr at bestige Kilimanjaro.